Joep's Blog:

Dag acht, vrijdag 4 maart 2011

mrt 4

Geplaatst door:
vrijdag 4 maart 2011 16:33  RssIcon

Vanaf gisteren lassen we enige rust in. Dat is ook nodig. Het geeft tijd voor dat waar we niet aan toekomen.

Enerzijds gaat het om zaken van veelal praktische aard: afspraken schrappen, werk verzetten, kleren wassen. Maar ook: een korte wandeling maken, gesprekken voeren met vrienden, mails beantwoorden, overpeinzingen noteren.

Anderzijds gaat het om de realiteit onder ogen durven te zien. Vanaf vrijdag 25 februari, de dag waarop Joep verdween, is er onderlinge steun. Dat lezen we. Dat horen we. We zijn elkaars stormharingen en scheerlijnen. Moet ook. Anders vallen we om van verdriet. Tegelijkertijd ervaren we dat het samenzijn verdooft.

Als we dag en nacht tafel, koffie en tranen delen, voelen we de rauwe werkelijkheid minder. Joep zou zeggen: durf haar aan te kijken. In dat besef benaderen we stapje voor stapje het onzegbare. Ieder in z’n eigen tempo. Aarzelen mag. Teruglopen ook. Verdriet volgt geen vaste route.

Vanzelfsprekend blijven we elkaar ook veel opzoeken. In Joeps huis, waar Mech en Daniël zijn. Op de Walpoort. In Eindhoven, waar zijn vader en moeder wonen. In de Verkadefabriek, de culturele huiskamer van Joep. En telkens concluderen we: wat zijn er onvoorstelbaar veel mensen die van Joep houden.

Al jullie steun komt aan. De mails, telefoontjes, ontmoetingen. Wat ze onderstrepen: er is veel liefde in de wereld – hoeveel kou sommigen in dit land ook aanwakkeren.

Tot slot: wat troost biedt, is muziek. Dat wist ook Joep. Veel singersongwriters en groepen putten inspiratie uit rivieren, meren en zeeën. Voor Joep is er evenwel maar één ferryman: Bruce Springsteen. We luisteren naar ‘The River’. Zetten de ramen open. En de muziek harder, opdat Joep het hoort – waar hij ook is.

* De verschijningsfrequentie van deze blog is onregelmatig. Vanaf vandaag zullen we proberen om elke twee dagen een korte, nieuwe blogtekst te publiceren. Als er relevant nieuws is dat niet kan wachten, zullen we dat vanzelfsprekend tussentijds melden.

Labels:
Categorieën:

38 opmerkingen tot heden...


Bruce:
"Show a little faith, there's music in the night, you ain't a beauty but hey, you're allright" heeft Joep mij laten horen, laten zien, laten voelen. Geen schrijnender pijn dan het niet weten.
Veel sterkte voor ieder die hem mist. Ik houd Joep vast, diep binnen in mij, waar hij altijd al was en voor altijd is.

Door Saskia Tegenbosch op   vrijdag 4 maart 2011 16:05

Vandaag dacht ik: wat zijn er nu veel mensen in Den Bosch en ver daarbuiten zonder beschermlaag, zonder masker. Dat moet nog vreemder zijn nu de stad zich uitdost.
Alles komt binnen, hard en zacht, we zijn allemaal een beetje zonder huid en hoe moet dat dan zijn voor jullie, zo dicht om Joep heen. Daar denk ik aan met veel respect, en aan hoe hij juist dat altijd wil vangen in z'n foto's.

Door Frederieke Hijink op   vrijdag 4 maart 2011 16:35

Ik had afgelopen week contact met Eric Alink om, naast de professionele relatie die ik met hem heb, ook hem een hart onder de riem te steken.

Nu ik het verhaal over de muziek lees moet ik dit toch even kwijt. Ik had het Eric al gemaild.

----

Ik heb jaren geleden bij het Brabants Dagblad gewerkt, waar Joep ook kind aan huis was. Regelmatig samen met hem zijn foto's bekeken en bewerkt.

We zijn elkaar de afgelopen jaren nooit echt uit het oog verloren, want we delen natuurlijk dezelfde passie en dat is muziek.
Dus als ik hem ergens tegenkom is er altijd een reden voor een goed gesprek, of het nu op straat is of tijdens een concert.

Nu ik bij Studio Kluif zit, is onze professionele relatie weer aangesterkt en heb ik een aantal photoshoots met hem gedaan.
Maar de foto's zijn altijd bijzaak, we hebben het alleen maar over muziek, gitaren en concerten/festivals waar we eigenlijk nog naar toe moeten.
Vooral het South By Southwest festival in Texas hebben we tot gezamenlijk doel gemaakt. Joep is er al eens geweest volgens mij, maar ik nog niet.

Ik hoop vurig dat Joep en ik samen nog eens die kant op gaan!!

Ik hoop het echt vurig!!

Ik wens jullie in deze onzekere tijd ook heel veel sterkte!
Dat er maar snel een eind mag komen aan deze onzekerheid.

Door Danny Hermans op   vrijdag 4 maart 2011 16:51


Hierbij wil ik jullie allemaal heel veel sterkte wensen in deze onzekere tijd.

Door Frank Raat op   vrijdag 4 maart 2011 17:41

Werd vanmiddag door Oom Ton op de hoogte gesteld dat mijn "grote neef" Joep vermist is. Het begint eigenlijk nu pas door te dringen wat dat werkelijk kan betekenen. Lieve familie, maar ook alle vrienden en bekenden van Joep, houdt moed.

Door Paul Veenhof op   vrijdag 4 maart 2011 18:14

Ben erg onder de indruk van de verslagen op dit blog. Ik denk veel aan Joep, een van mijn leermeesters bij de Volkskrant. Over een gepassioneerde fotograaf gesproken.... Sterkte allen!

Door Martijn beekman op   vrijdag 4 maart 2011 18:45

..en ik sluit aan bij Danny Hermans: dat gingen we doen, met Joep mee naar SXSW Austin, om daar een gezamenlijke liefde te horen; Neko Case:
"..in dreams we were happy en sane...I can comprehend the way that I miss you..."

Door Bernadette Notten op   vrijdag 4 maart 2011 19:05

Op 14 januari waren we samen in Griendtsveen waar Joep stukjes van zijn jeugd doorbracht en maakten we plannen voor de toekomst. Op 30 januari waren we samen met de Afrikaanse jonge choreografen op het Floriade-terrein in Venlo. Wat een schat van een vent! Op 7 febr. een mail met een mooi projectvoorstel. En nu? Onvoorstelbaar....

Door Loek Sijbers op   vrijdag 4 maart 2011 19:39

Via Hyves kreeg ik een bericht over de vermissing van Joep Lennarts.
Joep Lennarts, dacht ik, nooit van gehoord. Ik ging naar zijn site en zag zijn foto, schrok me kapot want ik heb hem als oude stads-rat zijnde vaak gezien, in de kroeg, op festivals en concerten.
En nu issie weg, zomaar ineens, niemand weet waar naar toe, bizar, het laat me niet los.
Ik ken maar èèn Mech en vraag me af of het deze Mech is die haar geliefde kwijt is en die gedachte maakt het voor mij nog heftiger.
Ben erg onder de indruk van wat er geschreven wordt in Joep's blog.
Ik wens iedereen die Joep moeten missen verschrikkelijk veel kracht en liefde toe maar vooral zekerheid, duidelijkheid en rust.
"Het vermoeden doet meer pijn dan het weten" las ik ooit ergens. Ik hoop dat het vermoeden snel plaats moet maken voor het weten.

Door Petra Wouters op   vrijdag 4 maart 2011 19:45

Lieve familie, ik hoorde net van mijn moeder dat neef Joep vermist is. Heel onwerkelijk en door het lezen van dit indrukwekkende verslag dringt het langzaam door dat dit echt is. Veel sterkte en moed, ik ga nu "The River" luisteren.

Door Mascha Baars op   vrijdag 4 maart 2011 20:11

Daniel, familie en vrienden,
Alle sterkte, kracht en liefde in deze bange bizarre tijden.
Ook ik denk aan jou, jullie en aan fijne Joep.Door Jeroen Konings op   vrijdag 4 maart 2011 22:00

Dag familie en vrienden van Joep,
er gaat sinds zondag geen uur voorbij dat ik niet aan Joep en jullie denk.
Tegen Jan heb ik ook al gezegd; als er iets is, iets wat ik (nu) niet bedenken kan, en jullie (nu) misschien ook (nog) niet, dat ik doen kan, laat het me dan weten.
Alle goeds en veel kracht,
Rodney

Door Rodney Weterings op   vrijdag 4 maart 2011 22:05

Hoi Daniël, familie en vrienden,

De vermissing van Joep houdt me bezig, heel goed ken ik Joep niet, maar ik ken Daniël via de winkel, Joep via Hans, Joep en Daniël via the Whoopers etc. Regelmatig contact in de Orthenstraat. Vaak een korte goedendag als je langs fietst op je oude MTB. Dan kom je ineens binnen om me te feliciteren omdat we een prijs hadden gewonnen of met een spontaan verhaal over een nieuwe fiets of een reis naar Schotland met Daniël. Niet veel contact, maar toch een band. Raar dat levens zo in één keer op zijn kop kunnen worden gezet. Sterkte voor ieder die een band met Joep heeft.

Door Jasper van Doorn op   vrijdag 4 maart 2011 23:11

Dag 8; de week rond. Het is steeds raarder. Ik fiets vaak langs je huis Joep, als ik Hannah naar school gebracht heb of ga halen....
Zoon, geliefde, vrienden en familie van Joep; voor mij geld ook; als ik iets kan doen laat het me dan weten...
Liefs

Door Natasja d'Armagnac op   zaterdag 5 maart 2011 0:00

Al acht dagen wordt er in Kasteel Nemerlaer een kaars aangestoken voor Joep, en voor jullie, vrienden en familie. Nu zal hier ook iedere dag 'The River' klinken. Joep zit in ons hoofd en hart. Ook hier voelen we mee met het gemis. Ergens is hij. En oh zo duidelijk blijkt dat hij zich door talloze hoofden en harten beweegt. En zo weeft hij een web van liefde, kracht en zorgzaamheid tussen en rondom zo veel mensen. Iets om je door te laten verwarmen en tegelijkertijd om van te huilen. Liefs en steun, Florence.

Door Florence van Oirschot op   zaterdag 5 maart 2011 1:46

Beste familie van Joep,

Ik denk veel aan jullie, en wens jullie heel veel sterkte in deze vreemde dagen zonder Joep om je heen. Ik denk (zeker nu) vaak aan de vakantie in Texas die ik met Joep en Joop maakte een aantal jaren terug. We waren bij het SXSW festival, het mooiste gitaarfeest ter wereld, en hebben er erg genoten. Maar meest bijzonder zijn toch de herinneringen aan de nachten dat we terugkwamen en op de warme stoep voor ons motel een Budweiser dronken. We spraken over van alles en nog wat. Ook over de overeenkomsten van onze opvoeding. Joep en ik deelden niet alleen dezelfde leeftijd, maar hadden ook een pa die vroeger hetzelfde werk deed. En wij waren vroeger allebei van die jongens die uit dwarsigheid "in ieder geval geen piloot gingen worden". Op die warme stoep stelden we vast dat we dat stiekum toch best hadden gewild. Zo gaan die dingen. Ook denk ik met veel plezier terug hoe Joep in Texas ineens op een podium opdook met zijn camera, en met een vanzelfsprekendheid grootheden van dichtbij in actie fotografeerde. Ik moet zijn foto's nog steeds krijgen, "doen we binnenkort".

Door Roel Jutten op   zaterdag 5 maart 2011 9:05

Beste Daniel, Mech, familie en vrienden,

Wij zijn geschrokken, wij zijn er stil van, wij weten niet zo goed wat we moeten doen/zeggen om jullie te steunen. Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd; wij denken aan jullie!

Liefs de 'oude' buren

Door Marcel, Kas en Ladya van de Wijgert op   zaterdag 5 maart 2011 10:50

Zo te lezen heeft Joep erg veel vrienden. Wat een bijzonder mens moet dat zijn. Maar er zijn ook veel mensen, die niet hem persoonlijk gekend hebben, maar wel zijn werk, en daarom onder de indruk zijn van dit alles. Zo iemand ben ik. In mijn tijd op de Fotoacademie was Joep een van mijn grote voorbeelden. Toen werkte hij nog bij de Volkskrant. Hele plakboeken aangelegd destijds. Hij was een leermeester op afstand zogezegd. Ik herinner me nog hoe trots ik stiekem was, toen hij de overstap maakte naar ons eigen Brabants Dagblad. Ook ik schrok me rot toen ik het eerste bericht van zijn vermissing las. Ook ik ben diep, zeer diep onder de indruk van de manier waarop dit blog wordt geschreven.

Ik wens jullie allen oprecht heel veel sterkte.

Door Marina Kentie op   zaterdag 5 maart 2011 11:21

Lieve Mech, Daniel, vrienden, familie,
Een week verder.
Kom net uit Amsterdam gereden. En waar ik normaal doorrijd naar Sint-Michielsgestel, nam ik nu de afslag Hedel. Met Joep in mijn hoofd. Joep, wat zat er toch in jouw hoofd?

Door Karin Jonkers op   zaterdag 5 maart 2011 12:08

Beste familie van Joep,

Toen ik dat nare bericht in het Brabants Dagblad las had ik net de biografie van Jim Morrison herlezen. Een boek dat ik in mijn tienerjaren van Joep heb gekregen en ook door hem is gesigneerd. Joep is een vriend van mijn ouders en zo kwam ik destijds met hem in gesprek over muziek. Ik had The Doors net ontdekt en Joep kende hen natuurlijk allang. In die tijd heeft heeft hij ook de bandfoto's gemaakt voor mijn eerste rockbandje. Joep is voor mij dus voor eens en altijd gelinkt aan de rock 'n roll!

Echt bizar om te horen dat hij nu is verdwenen. Ik wens iedereen veel sterkte.

Door Jasper van Zandbeek op   zaterdag 5 maart 2011 12:11

Lieve Oom Ton en tante Tine, familie en vrienden,

Ik hoorde het nieuws over de vermissing van Joep. Zo onwerkelijk. Veel sterkte in deze moeilijke, onzekere tijd.

Door Koen en Liesbeth van Leenen - Veenhof op   zaterdag 5 maart 2011 12:13

Lieve familie en vrienden van Joep,

Joep vermist? Ik dacht, dat kán niet waar zijn. Toch niet dè Joep die ik ken. Maar het blijkt herlaas wel zo te zijn. Ik heb een aantal keren met hem samengewerkt. Vanuit de journalistiek hebben we gemeenschappelijke vrienden. Wat een vakman, betrokken en als mens hartverwarmend. Ik leef mee met jullie. Deze blog biedt troost, hoe gek dat ook klinkt.

Veel sterkte

Door Bert Schampers op   zaterdag 5 maart 2011 12:29

Beste familie en vrienden van Joep,

Via The Arts vernam ik over de vermissing van Joep, ken hem niet persoonlijk. Evengoed raakt het me enorm en ik hoop voor jullie op duidelijkheid en bovenal op een wonder. Heel veel sterkte toegewenst.

Door Karin Janssen op   zaterdag 5 maart 2011 13:13

Ik hoor het nu pas.
Ik ben d'r even helemaal stil van.
Weet niet wat te zeggen;
Heb laatst nog met hem zitten eten bij hem thuis en de hele avond zitten babbelen ...
Ik voel met jullie mee en blijf het volgen.
Heel veel liefs.

Peter

Door Peter De Graef op   zaterdag 5 maart 2011 13:29

Lieve familie en vrienden,

ook ik schrok enorm van het bericht in de krant, heb er enkele dagen mee gelopen en wilde graag meer weten. Wat geeft het een goed gevoel dat jullie dit zo ontzettend goed en mooi verwoorden en dat met ons wilt delen ondanks alle enorme ellende! Ik houd het blog nu goed in de gaten, en ga samen met heel veel mensen meer hopen op een heel groot wonder maar vooral op meer duidelijkheid.

Heel veel sterkte!

Wanda

Door wanda ex-cityfoto op   zaterdag 5 maart 2011 14:18

beste familie en vrienden van joep, ik ben piet arfeuille theaterregisseur en heb de kans gehad een paar fijne ontmoetingen met joep te hebben, zowel in als buiten de repetitieruimte, waaronder een memorabele avond plaatjes luisteren, ik weet niet goed of het naief is maar ik hoop vurig dat dit een misplaatste grap blijkt te zijn, heel veel sterkte en ik leef mee

Door piet arfeuille op   zaterdag 5 maart 2011 16:18

Ontzettend veel sterkte toegewenst in deze onzekere en vooral moeilijke periode.

Door Fam. Leo van Gerwen op   zaterdag 5 maart 2011 20:17

Beste familie en vrienden van Joep

Ken Joep niet, las het bericht op villamedia en keek of er al wat meer bekend was.
De onzekerheid waar jullie inzitten moet vreselijk zijn, hulde voor hoe krachtig jullie daar mee omgaan. Hoop zeer dat jullie snel duidelijkheid hebben en hopenlijk een goed bericht jullie deel zal zijn.

Heel veel sterkte, Natasha Gerson


Door Natasha Gerson op   zaterdag 5 maart 2011 23:41

Merkwaardig genoeg is er net zo'n verdwijning aan de hand in Amsterdam, ook geheel onverwacht en spoorloos en geen enkel aanknopingspunt... Een wijnhandelaar die Gijs Thio heet. Zijn familie en vrienden zitten in dezelfde situatie dus, en flyeren enz voor meer informatie. ik noem het niet omdat ik denk dat er een verband is, maar misschien dat jullie iets aan elkaar kunnen hebben...

Door Natasha Gerson op   zaterdag 5 maart 2011 23:45

Wat fijn , dat jullie via de stukjes op de blog . zo mooi delen met ons allemaal. Het rauwe en verbonden leven dringt tot me door bij het lezen van de tekst. De ramen open, de muziek naar buiten, naar Joep.
Elke dag in de stad denk ik dat ik Joep zie fietsen of dat ik hem zo direct tegen ga komen.
Zo'n mooi en integer mens en dan zo ontzettend verdwenen....
Lieve intieme kring rondom Joep, heel heel veel kracht en liefde wens ik jullie.

Door désirée van der Heijden op   zaterdag 5 maart 2011 23:51

Ik lees in verschillende reacties over SXSW, over Joeps plannen om daar weer heen te gaan… Op dat festival in Austin 5 jaar geleden heb ik Joep beter leren kennen, we hebben er vier dagen muziek meegemaakt, gitaren betast, vlees gegeten, verschrikkelijke Amerikaanse biertjes gedronken en veel gezamenlijke interesses ontdekt. SXSW was ook het laatste waar ik het met Joep over gehad heb een maand of wat geleden; we zouden als het kan volgend jaar weer gaan…. Ik hoop dat het lukt.

Door Joop Halma op   zondag 6 maart 2011 0:04

vreemd te merken dat ik zo verbijsterd ben, en nog steeds, en dat ik geen woorden weet, en dat ik geen houding weet, het maalt en het maalt en het maalt en dat we de vrijdagmiddag voor CEMENT nog bier dronken, want hij 'had het weekend gehaald' en ik, eerlijk is eerlijk, had geen geen idee van de mogelijke impact, immers hij had een donkere periode achter de rug en ik weet echt niet wat ik moet zeggen: ik ben of beter we zijn echt bij jullie, weet dat wel.
sterkte
pietjan dusee | ellen rijk

Door pietjan dusee op   zondag 6 maart 2011 1:57

Lieve Mech, familie en vrienden,
veel sterkte in deze onbegrijpelijke periode...
lieve knuffel van Stella

Door Stella Hermans op   zondag 6 maart 2011 13:06

Ondank dat ik hem niet persoonlijk ken, alleen zijn naam en zijn foto's, grijpt me dit ook zeer aan. Ik wil alleen even zeggen dat ik met jullie meeleef, al is het niet voor te stellen wat jullie op het moment moeten doormaken. Veel sterkte.

Door Judith Zwikker op   zondag 6 maart 2011 13:15

Een groepje mensen waartoe ik behoor, wisselen sinds Joep's vermissing, elke dag van gedachten over hem. Wij zijn mensen uit Zwitserland, Nederland, Belgie en West-Afrika. Kwamen ooit toevallig op zijn pad. Wij vinden hem een erg mooi mens. Sterkte gewenst aan jullie allen die dicht bij Joep staan.

Door Jan Van den Bulck op   zondag 6 maart 2011 16:16

Lieve Joep en famlilie,

Iedere dag kijk ik vol vreugde naar een foto die Joep heeft gemaakt van mij en min broer in onze vroege kinderjaren. Joep heeft de tijd stilgezet, terwijl Jasper en ik 'vliegen door de wind'. Kijkend naar de foto denk ik aan vroeger tijden, aan vrolijke, onbezonnen kindermomenten. En ik denk aan Joep, die bij ons was tijdens dit moment, zoals wel vaker toen we klein waren.

Joep, bedankt voor je mooie talent.

Sterkte voor jullie allemaal, groetjes, Fleur van Zandbeek

Door Fleur van Zandbeek op   zondag 6 maart 2011 19:45

Een journalist heeft doorgaans woorden genoeg
nu even niet
heel veel sterkte
joost goutziers

Door joost op   zondag 6 maart 2011 20:45

Al vele jaren kom ik Joep haast standaard tegen bij Festival Mundial, waar Joep voor de organisatie fotografeerd en ik voor mijn opdrachtgevers als fotograaf werkzaam ben, maar ook in de regio bij allerhande andere fotografie werkzaamheden kom ik hem weleens tegen..altijd even vriendelijk, rustig en collegiaal.
Toen ik het bericht afgelopen maandag las, was ik stil..Joep verdwenen..een goed mens..een goede en betrokken fotograaf..
Veel sterkte aan de familie en vrienden van Joep!
Mischa Rapmund

Door Mischa Rapmund op   zondag 6 maart 2011 21:47

Uw naam :
Opmerking:
Toevoegen   Annuleren